top of page

MANTI

Mantı, çeÅŸitli baharatlarla Ã§eÅŸnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haÅŸlanması ile yapılan yemek. Türk mutfağının olduÄŸu kadar diÄŸer Orta Asya mutfaklarının da bir parçası olan mantı, eski SSCB Ã¼lkelerinde de popüler bir yiyecektir. Orta Asya'dan Anadolu'ya göçebe Türkler tarafından getirilmiÅŸtir. Bazı yörelerde mantıya "tatar böreÄŸi" denilmesi, mantının göçebelikle olan iliÅŸkisini doÄŸrulamaktadır. Mantı, Uzak DoÄŸu'da baozi ve mandu adları ile anılan etli/sebzeli hamur yemeklerine benzemektedir.

Kazak mutfağında mantı yapımı: Hamur parçalarının içine koyun ya da at eti kıyması konulur, buharda piÅŸirilir, karabiber ekilir, doÄŸranmış balkabağı eklenir. Ãœstüne tereyağı, ekÅŸi krema ya da soÄŸan sosu dökülerek servis yapılır.

Kırgız mutfağında mantı yapımı: Hamur parçalarının içine koyun eti, dana eti, patates ve balkabağı gibi malzemelerden biri ya da birkaçı konulur. YaÄŸ eklenir. Eklenen yaÄŸ, mantıyı daha sulu ve lezzetli yapar. Buharda veya suda haÅŸlanarak ya da yaÄŸda kızartılarak piÅŸirilir. Ãœzerine genellikle tereyaÄŸ konur ve ekÅŸi krema, özel domates sosu veya sirke ve karabiber ile lezzetlendirilen taze soÄŸan halkaları ilave edilerek servis yapılır. Çocukların sevdiÄŸi bir yemektir. PiÅŸirmesi zahmetli ve zaman alıcıdır. Mantı piÅŸirmek, çocukların da dahil olduÄŸu bir aile aktivitesidir.

Türk mutfağında mantı yapımı: Ãœzerine sarımsaklı yoÄŸurt, salça ve erimiÅŸ tereyağı dökülerek ve sumak, kuru nane ve eÄŸer iç kıymasına karıştırılmadı ise fesleÄŸen ya da reyhan ekilerek servis yapılır. Türkiye'nin en güzel, en çok sevilen yöresel yemeklerinden biri olarak sunulmaktadır. Mantı Kayseri ile özdeÅŸleÅŸtirilmiÅŸtir. Ayrıca KırÅŸehir, Adana, Aksaray, Ã‡orum, Konya, NiÄŸde, Sivas, Tokat, Yozgat, Ardahan gibi illerde geleneksel olarak yapılmaktadır. Son yıllarda Türkiye'nin her yerinde yapılmakta, hatta yurt dışında yaÅŸayan Türk vatandaÅŸlarının özlem gidermek için yaptığı da bilinmektedir. Orijinal eti bol, hamuru az Türk mantısından farklı olarak, Kayseri'de minik boyda mantı yapılır. Kayseri'de (eskiden) gelin alınırken mantı yaptırılır ve bir yemek kaşığına en az 40 tane sığacak kadar küçük mantı yapamıyorsa yeterince nazik ve yetenekli olmadığının ispatı gibi düşünülürmüş. 

bottom of page